Svenska regeringen avsätter pengar till tolk i arbetslivet

Den svenska regeringen satsar 15 miljoner kronor till tolk i arbetslivet för de närmaste tre åren.

Tolkning i arbetslivet är en viktig fråga för intresseorganisationerna för döva och hörselskadade och de har uppvaktat regeringen under många år. Nu har regeringen tagit till sig budskapet och avsätter 15 miljoner svenska kronor per år i regeringens budgetproportion för 2018.

I ett pressmeddelande skriver regeringen: ”Regeringen satsar på ökade möjligheter till tolktjänst i arbetslivet. Syftet är att stärka förutsättningarna på arbetsmarknaden för kvinnor och män som är döva, dövblinda eller har nedsatt hörsel”.

Sveriges Dövas Riksförbund välkomna satsningen och anser att det är ett steg i rätt riktning men menar att satsningen inte kommer att räcka. ”Vår kamp fortsätter för en förbättrad delaktighet för döva på arbetsmarknaden och rätten till tolk i arbetslivet”, säger förbundsordförande Åsa Henningsson.

Sedan tidigare finns det ett riktat statsbidrag för tolkverksamheten för döva och hörselskadade som kommuner och landsting kan söka. Bidraget är 75 miljoner kronor och har varit oförändrat sedan 1998.

Läs mer

Lämna en kommentar