Teckenspråk på svenska melodifestivalen

I den svenska Melodifestivalen som avgjordes den 9 mars framfördes fjolårets vinnarlåt Euphoria med Loreen på svenskt teckenspråk, vilket gjorde ett starkt intryck på publiken.

Elever från Manillaskolan i Stockholm bildade en kör tillsammans med elever från Adolf Fredriks musikklasser. Teckenspråksgestaltningen tillförde en ytterligare dimension till sången, vilket gjorde sig väl på scenen rent koreografiskt. Mot slutet av sången kom Loreen själv in på scenen och sjöng samt deltog i teckenspråkssången. För Loreen är det naturligt att använda händerna när hon sjunger. ”Det styr min röst”, säger hon till Dövas Tidning i en intervju.

Översättning till teckenspråk gjordes av Debbie Zascko, döv dramalärare på Manillaskolan. Som kuriosa kan nämnas att både Loreen och Elias Tebibel, den döva pojken som är solosångare, har föräldrar med marockansk bakgrund.

Under de senaste åren svenska teckenspråket varit väl synligt i medier och i kulturella sammanhang, vilket kan ses som ett tecken på att språket fått en större acceptens i samhället. 4 miljoner tittare såg finalen av Melodifestivalen.

För fyra år sedan var det nära att Signmark vann den finska melodifestivaltävlingen med sången Speakerbox, som även framfördes på finskt teckenspråk. Låten kom tvåa efter Lose Control med Waldo’s people.

Manillaskolans framförande kan ses på SVT Play.

Dövas Tidning intervjuade Loreen om samarbetet med Manillaskolan.

Lämna en kommentar