Revitalisering av danskt teckenspråk

Är danskt teckenspråk på väg att försvinna? Den frågan ställer sig många i Danmark. För att bemöta frågan ordnade Afdeling for Dansk Tegnsprog vid Dansk Sprognævn ett dialogmöte.

Dansk teckenspråk är ett hotat språk enligt Unescos lista över hotade språk. Antalet talare av språket har minskat. Hur kan man vända utvecklingen? Den danska språknämnden bjöd in representanter från dövorganisationer, dövkyrkan samt språkforskare till ett dialogmöte för att diskutera frågan.

För att få kunskap om revitalisering av tecknade språk hade Annika Aalto, specialsakkunnig hos Finlands Dövas Förbund, bjudits in. Hon berättade om revitaliseringsarbetet för det finlandssvenska teckenspråket, som också är ett hotat språk enligt Unesco. Detta har varit möjligt eftersom staten har skjutit till pengar för arbetet. Revitaliseringsarbete kräver med andra ord ekonomiskt stöd från samhället.

Janne Boye Niemelä från Afdeling for Dansk Tegnsprog berättade om det nordiska projektet Små språk i Norden, som har tagit fram en checklista för att stärka små språk – dit även tecknade språk kan räknas. Checklistan kan användas för att stärka det danska teckenspråket. Janne Boye Niemelä berättade att språkrevitalisering kan delas upp i fyra faser: 1) kartläggning, 2) ta fram en revitaliseringsplan, 3) genomföra planen och 4) utvärdering.

Under dialogmötet kom det fram många idéer om hur man kan stärka det danska teckenspråket.

Läs mer

Lämna en kommentar