Teckenspråk användes på 1600-talet i Sverige

Ett nytt fynd i Riksarkivets samlingar visar att teckenspråk användes redan på 1600-talet i Sverige. Det är det äldsta kända historiska belägget i Norden.

I Arkivpodden berättar Riksarkivets sektionschef i Östersund, Maria Press, om ett intressant fynd hon gjort i Riksarkivets samlingar. I domstolsprotokoll från 1695 kan man nämligen läsa om ett döv man som dömdes till döden för ett mycket allvarligt brott.

Bild: Franz Hermann Czech, ”Versinnlichte Denk- und Sprachlere” 1836.

Jon Olufson föddes döv 1629 och växte upp på Rödön i Jämtland*. Han hade en döv bror, vilket tyder på att dövheten var ärftlig. I familjen fanns också två hörande bröder. Sinsemellan hade de utvecklat ett hemmagjort teckenspråk.

Förhöret var ovanligt rättssäkert för sin tid. De hörande bröderna Anders och Hemming fick tolka sin bror Jon vid två olika tillfällen. Rätten ville förvissa sig om att de faktiskt använde samma språk och att de hörande bröderna inte hittade på berättelser.

De noggranna anteckningarna ger en inblick i hur teckenspråket talades och om hur döve Jon Olufson levde sitt liv på 1600-talet. En del tecknen är väl beskrivna. Tecknet för ‘vit’ som utfördes med blicken uppåt och utsträckt tunga. ‘Svart’ tecknades med slutna ögon och där den ena handen slogs ner. ‘Norge’ tecknades med något illaluktande (sur sill) och med fjäll och berg med handens högt runtom upplyftande.

Avsnittet Det okända teckenspråket i Arkivpodden har transkriberats och kan läsas på Riksarkivets hemsida.

* Jämtland tillhörde Norge fram till 1645.

Läs mer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s