Språkvitalisering för små språk i Norden

I rapporten Framgång för små språk kan man läsa om hur man i de nordiska länderna arbetar för att stärka de små språken, bland annat det finlandssvenska teckenspråket.

Många av de små språken i Norden har försvagats, vilket innebär utmaningar. Hur kan de nordiska länderna upprätta den språkliga mångfalden? Det krävs insatser av samhället för att stärka språken så att de lever kvar. Rapporten vill lyfta fram goda exempel på språklig revitalisering och innehåller två artiklar om teckenspråk.

Bild från rapporten Framgång för små språk. Illustration: Felicia Fortes

Den ena artikel är författad av professor Johanna Mesch vid Stockholms universitet och beskriver utvecklingen hos de nordiska teckenspråken och deras språkliga status. Den andra artikeln är skriven av Maria Andersson-Koski, doktorand vid Helsingfors universitet, och handlar om hur man praktiskt har arbetat med att stärka det finlandssvenska teckenspråket, ett språk som enligt Unesco är utrotningshotat.

I artikeln om det finlandssvenska teckenspråket pekar Maria Andersson-Koski på olika faktorer som gjort att språket har fått uppmärksamhet och stöd från samhället. Lagligt skydd för teckenspråken i Finland, framtagandet av en språkplan, dokumentation av det finlandssvenska teckenspråket, utbildning av tolkar och bildandet av föreningen Finlandssvenska teckenspråkiga r.f, är några dessa faktorer. Men även enskilda initiativ och manifestationer har satt språket på kartan. Språkrevitalisering präglas av långsiktighet. Tålamod är ett nyckelord, skriver Andersson-Koski i rapporten.

Rapporten Framgång för små språk är framtagen av Institutet för språk och folkminnen med medel från Nordiska ministerrådet.

Läs mer hos Institutet för språk och folkminnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s