Forskning om föräldrars relationer till sina döva barn

Liz Adams Lyngbäck vid Stockholms universitet har studerat hur hörande föräldrar genom sociala medier skaffar sig kunskaper om sina döva barn som har kokleaimplantat.

När hörande föräldrar får barn med hörselnedsättning sker en omorientering i tillvaron. Föräldrarna upplever en ”sensorisk olikhet” med sitt barn som i sin tur leder till ovisshet om vilka vägval som är gynnsammast för barnet. Detta framkommer i en doktorsavhandling skriven av Liz Adams Lyngbäck, som är knuten till institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholm universitet.

Att inte kunna förlita sig på sina egna sensoriska erfarenheter innebär dilemman för föräldrarna i frågor som språkval, interventionsmetoder och skolmiljöer. Liz Adams Lyngbäck kallar detta för ”förvärvad ovisshet”. I doktorsavhandlingen har hon studerat hur föräldrarna använder sociala medier för att söka stöd hos andra föräldrar som är i samma situation som de själva men också hos döva föräldrar som har ett annat synsätt på dövhet. Hur bedömer man språkutveckling i ett språk som man inte själv behärskar? Vad är normal utveckling hos döva barn med kokleaimplantat? Beror eventuell utvecklingsförsening hos barnet på hörselnedsättningen eller något annat? Detta är exempel på funderingar som de hörande föräldrarna bär med sig.

I studien har även 19 hörande föräldrar intervjuats. Samtalen handlar i huvudsak om vad kokleaimplantat innebär för barnet. En del föräldrar tycker att barnet ska får lära sig svenskt teckenspråk tillsammans med talad svenska, medan andra tycker att svenskt teckenspråk innebär en alltför stor omställning för familjen och hellre satsar på talade språk, även andra språk än svenska om det talas i familjen. Föräldrarna möter också bestämda uppfattningar om vad som är ”den rätta vägen” för barnets utveckling, vare sig det gäller talat eller tecknat språk.

I doktorsavhandlingen diskuteras begrepp som ableism, aktivism, allierad, social litteracitet samt olika synsätt på dövhet.

Doktorsavhandlingen ”Experiences, networks and uncertainty: parenting a child who uses a cochlear implant” försvarades vid en disputation den 16 december och kan laddas ner på DIVA-portalen (på engelska).

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s