Det stormar kring tolktjänsten i Norge

I Norge har det under senaste halvåret stormat kring tolktjänsten. Upprinnelsen är ett utredningsförslag om att tolktjänsten ska bli en självständig organisation.

Konsultföretaget Agenda Kaupang fick i uppdrag av Arbeids- og sosialdepartementet att utreda hur det framtida tolkbehovet kan se ut, hur teknologien kan användas och hur tolktjänsten ska förvaltas. Rapporten överlämnades i våras. Nordiska teckenspråk har skrivit om det tidigare.

Agenda Kaupang föreslår att tolktjänsten flyttas från Arbeids- og velferdsdirektoratet, NAV, och får en annan nationell organisatorisk tillhörighet. Ett skäl till det är att sektorsansvarsprincipen gör att NAV inte står för tolkar om det ligger utanför deras sektorsansvar, vilket betyder att döva blir utan tolkar i vissa sammanhang. Tolktjänsten bör vara sektorsöverskridande, menar utredaren.

NAV, som även förskriver tekniska hjälpmedel och utreder hur döva och hörselskadade kan komma tillbaks i arbetslivet, mottog inte detta förslag med öppna armar, utan svarade med en skrivelse där de argumenterar för att tolktjänsten stannar hos NAV. Ett argument är att tolkar bidrar till den samlade kompetensen kring dövas arbetslivsfrågor. ”I dette arbeidet, som nå implementeres i hjelpemiddelsentralene, vil den kompetansen tolkene har om tilrettelegging og muligheter for døve/hørselshemmede være av stor betydning i hjelpemiddelsentralene og i samarbeidet med NAV-kontorene”, skriver NAV.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Norges Døveforbund, NDF, menar att NAV inte förstår tolkarnas yrkesroll. De är inte rådgivare utan har ett språkförmedlande uppdrag. En sammanblandning av dessa uppgifter riskerar att omyndigförklara döva, menar NDF. Vidare anser NDF att NAV inte lyssnar på döva och bryter mot det språkpolitiska uppdraget att främja det norska teckenspråket. Även Nasjonalt fagråd for tegnspråk og tolking och Tolkeforbundet delar NDF:s oro. De menar att det är viktigt att slå vakt om tolkarnas professionalitet. Tolkar ska inte fungera som hjälpredor eller rådgivare.

I en debattartikel i Aftonposten har Sigrun Vågeng, chef på NAV, försökt tona ner motsättningen: ”Det har aldri vært aktuelt å blande tolk- og rådgivarrollen”. NAV kommer att invänta Arbeids- og sosialdepartementets behandling av rapporten, skriver Sigrun Vågeng.

En sammanfattning av turerna i debatten kan läsas hos Nasjonalt Senter for hørsel og psykisk helse vid Oslo universitetssykehus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s