Brist på tolk i arbetslivet diskriminerar döva

I Sverige har det skrivits flera debattartiklar som tar upp problemet med tolk i arbetslivet. En del menar att dagens regler är diskriminerande.

Många döva ägnar flera år åt högskolestudier bara för sedan att upptäcka att man inte är anställningsbar. Trots akademiska meriter och god kompetens får man inte jobb på grund av tolkkostnader. Arbetsgivare måste nämligen själva stå för tolkkostnaderna i många fall vilket gör att de tänker sig för innan de anställer döva.

Stötestenen är vad som kallas för arbete. I Stockholm har landstingets tolkcentral lämnat ut riktlinjer för vad som gäller för att få tolk. När det gäller ”grundläggande tolktjänster i arbetslivet” står landstingets tolkcentral för kostnaden, men om det faller inom definitionen ”behöver tolk för att kunna utföra sitt arbete” ska arbetsgivaren stå för kostnaden. Det betyder att om döva arbetstagare är med på arbetsplatsmöten så står landstingens tolkcentral för kostnaden. Men om döva har en arbetsledande funktion är det arbetsgivaren som är betalningsansvarig. Döva tycker att detta system är diskriminerande eftersom det favoriserar passivitet. Om döva är passiva mottagare av information får de tolkar. Men om döva tar på sig ledningsuppdrag får de ingen tolk. Riktlinjerna upplevs dessutom som otydliga och följs inte konsekvent av Stockholms tolkcentral.

Stockholms tolkcentral säger att de skulle behöva ett extra anslag på 15 miljoner för att klara av tolkbehovet i arbetslivet och de välkomnar tydligare riktlinjer från regeringens håll. Regeringen har utrett tolkfrågan under många år och en stor utredning om tolktjänsten lades fram 2011. Trots detta har regeringen inte lämnat klara besked om hur tolktjänsten ska organiseras.

Läs artiklar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s