Elev byter skola efter kritik av bristande teckenspråksmiljö

Att kritisera språkmiljön på sin skola har ett pris. Det har Jonna Delvert, elev på Birgittaskolan, fått erfara. Nu känner hon sig tvingad att byta skola.

För knappt ett år sedan gjorde Jonna Delvert och några av hennes klasskamrater en elevfilm som tog upp skolpersonalens bristande teckenspråkskompetens på Birgittaskolan i Örebro. Filmen publicerades på internet och blev mycket uppmärksammad och diskuterad, vilket vi har rapporterat om. Sveriges Dövas Riksförbund använde filmen som underlag för diskussioner med utbildningsministern angående dövskolornas teckenspråksmiljö. Dövas Tidning följde upp filmen med en enkätundersökning som visade att var fjärde elev har problem att förstå sin lärare.

Jonna hoppades att filmen skulle leda till förändringar på Birgittaskolan men det blev inte som hade tänkt sig. I stället har hon fått utstå kränkningar av lärare, vilket gjort att hon mått dåligt och sjukskrivit sig. Hon tycker inte att hon fått stöd av skolan och har därför bestämt sig för att fortsätta sin skolgång i en dövskola på annan ort. Skolans rektor, Roger Holmström, menar att Birgittaskolan har inlett förändringsarbete och erbjudit personalen kompetensutveckling i tvåspråkighet och elevrelationer.

Läs mer hos Dövas Tidning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s