Färre talare av finlandssvenskt teckenspråk än befarat

Antalet talare av finlandssvenskt teckenspråk är färre än befarat visar en färsk undersökning som Finlandssvenska teckenspråkiga rf låtit göra.

Tidigare uppskattningar har pekat på att det finns omkring 150 talare av finlandssvenskt teckenspråk. Men en aktuell undersökning visar att det i själva verket bara finns omkring 90 döva språkanvändare. Flertalet är födda på 1950-talet eller tidigare, vilket innebär en hög medelålder hos talarna. De flesta bor Österbotten och Nyland, men det finns även talare av finlandssvenskt teckenspråk i Sverige och Finland som undersökningen inte tagit med i beräkningen.

Undersökningen kartlade också hur många tolkar det finns som behärskar finlandssvenskt teckenspråk. Tolkverksamheten har uppgivit att det finns mellan 21 och 24 tolkar, men frågar man tolkanvändarna själva är det bara 10.

Finlandssvenska teckenspråkiga rf menar att nonchalansen av språkgruppen har lett till stor språklig variation och splittring inom gruppen, men att det ändå finns en stark språklig och kulturell identitet som gör att man kämpar för språkets överlevnad. För att denna strävan ska lyckas krävs det stöd från samhället, anser Finlandssvenska teckenspråkiga rf.

Läs mer på Finlandssvenska teckenspråkiga rf.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s