Rapport pekar på att isländskt teckenspråk är hotat

Den isländska teckenspråksnämnden skriver i en rapport att regeringen inte gör tillräckligt för att stödja det isländska teckenspråket. Språket tappar i ställning på viktiga områden.

Trots att det isländska teckenspråket har fått ett officiellt skydd går utvecklingen i motsatt riktning. Döva och hörselskadade barn kommer inte i kontakt med det isländska teckenspråket, varken hemma eller i skolan.

Det isländska teckenspråket fick officiell ställning år 2011 i lagen om isländska språket och isländska teckenspråkets ställning (No. 61/2011). I samband med detta instiftades en teckenspråksnämnd, som är fristående från isländska språknämnden. Men en lag räcker inte skriver teckenspråksnämnden i en rapport från juni 2015. Även om attityden är positiv och neutral till det isländska teckenspråket generellt i samhället så måste förändringsarbete ske på flera plan skriver teckenspråksnämnden i sin rapport. Detta gäller framför allt stödet till barn och dövskolan. Om inget görs hotas det isländska teckenspråket.

Teckenspråksnämnden menar att regeringen inte gör tillräckligt för det isländska teckenspråket och det avsätts alldeles för lite pengar till teckenspråksarbetet. Det har lett till att Kommunikationscentret för döva och hörselskadade måste stå för lönekostnaden för sekreteraren i teckenspråksnämnden, vilket utgör 20 procent av en heltidslön. Forskning om isländskt teckenspråk behöver också stimuleras och ges mer resurser.

I rapporten skriver Hjördís Anna Haraldsdóttir en personlig reflektion om den nedåtgående trenden för det isländska teckenspråkets status. Hon hade turen att växa upp när teckenspråket hade en relativ stark ställning. Men sedan i mitten av 1990-talet har språket tappat ställning bit för bit, skriver Hjördis.

Läs rapporten på SignWiki Island (på engelska).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s