Specialskolan bör vara öppen för alla anser Språkrådet

Specialskolan bör vara öppen för alla som önskar få tvåspråkig undervisning, skriver svenska Språkrådet i omvärldsrapporten för 2014. Barnens språkliga rättigheter måste få större utrymme.

Det förekommer att barn med hörselnedsättningar som vill gå i specialskolan inte får det. Ett aktuellt fall är Milton Lindvall som nekades att gå på Birgittaskolan i Örebro trots att alla i familjen talar teckenspråk. Antagningsnämnden ansåg att han inte tillhörde specialskolans målgrupp eftersom att han hör för bra. Liknande fall har funnits på andra specialskolor.

Skolpliktbestämmelsen för specialskolan behöver ses över menar Språkrådet. I dag görs det ofta bara en audiologisk bedömning, trots att det finns andra bedömningskriterier. Antagningsnämnden ska enligt bestämmelsen göra ”en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning”. I fallet Milton hade en social bedömning kunnat väga tungt. Nämnden tog heller inte hänsyn till föräldrarnas önskemål trots att lagen säger att samråd ska ske med föräldrarna.

I sin nuvarande form tar skolpliktbestämmelsen inte hänsyn till språklagen som säger att döva och hörselskadade ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket. Specialskolan bör vara öppen för alla som önskar få en tvåspråkig undervisning anser Språkrådet som i omvärldsrapporten skriver:

Den statliga specialskolan är den enda skolform som erbjuder tvåspråkig undervisning på svenska och svenskt teckenspråk. Om samhället ska kunna främja och erbjuda tillgång till det svenska teckenspråket borde det innebära att de få skolor som har kapacitet att erbjuda teckenspråkig undervisning också har möjlighet att ta emot de elever som söker till skolan för att få tillgång till sådan undervisning, oavsett funktionsnedsättning. På så sätt skulle tillgången till teckenspråkig undervisning behandlas som den uttrycks i språklagen – som en renodlad språklig rättighet (s. 48).

Läs Språkrådets omvärldsrapport 2014.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s