Webbsidor om svenska teckenspråkets grammatik

Språkrådet i Sverige har lanserat webbsidor som beskriver det svenska teckenspråkets grammatik på ett grundläggande sätt. Sidorna vänder sig till språkintresserade som vill lära sig hur det svenska teckenspråket är uppbyggt.

Det finns begränsad information för de som vill skaffa sig en djupare förståelse om det svenska teckenspråket. Språkintresserade är hänvisade till olika teckenordböcker. Det finns en risk att de svenska ord som tecknen associeras med skapar en föreställning att det är lätt att lära sig teckenspråket. Men att kunna ett språk måste man också känna till de regler som används för att sätta samman tecknen till begripliga yttranden.

Teckenspråkets grammatik har likheter med talade språk men också fundamentala skillnader. Denna grammatikbeskrivning ger en liten inblick i de likheter och skillnader som existerar och kan vara inkörsporten till vidare studier om det svenska teckenspråket.

I Språkrådets pressmeddelande står det: ”I beskrivningen redovisas vilka tecken som finns i teckenförrådet, hur de är uppbyggda och hur de bildas. Den grammatiska delen beskriver bland annat ordklasser, teckens formförändringar och satsbildning. Olika filmklipp visar hur riktningar och positioner framför den tecknandes kropp kan utnyttjas språkligt och man får också lära sig om hur man inleder ett teckenspråkigt samtal som är av visuell karaktär. Denna senare del om hur teckenrummet utnyttjas språkligt baseras på modern forskning inom kognitiv lingvistik”.

Här finns Språkrådets beskrivning av det svenska teckenspråkets grammatik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s