Starka protester mot flytt av teckenspråkig förskola

Kattungens förskola i Örebro ska flytta till nya lokaler har tjänstemän inom kommunen beslutat. Dövrörelsen i Sverige reagerar kraftigt mot beslutet.

Kattungens förskola är något av en förebild för teckenspråkig förskoleverksamhet i Sverige. Förskolan tar emot döva, hörselskadade och hörande barn samsas i samma lokaler och svenskt teckenspråk och svenska är de gemensamma språken. Förskolan ligger i ansluten till Birgittaskolan, som är en specialskola för döva, vilket innebär att förskolebarnen har nära kontakt till äldre teckenspråkiga elever.

Till hösten ska verksamheten flytta till Klöverängens förskola norr om staden, där de kommer att integreras med hörande barn. Teckenspråkiga oroar sig nu för att teckenspråksmiljön kommer att urholkas. Men framför allt finns det en ilska över att intresseorganisationer och experter inte varit inbjuda i beslutprocessen. Det saknas det en konsekvensanalys vad flytten innebär för verksamheten och den teckenspråkiga miljön, anser man.

För att visa sitt missnöje har teckenspråkiga manifesterat utanför Klöverängens förskola, vid förskolenämndens möte och en demonstration planeras den 17 juni. Det pågår också lobbyarbete mot lokala politikerna och ledamöter i förskolenämnden, som är tagna på sängen av de protester som beslutet har orsakat.

En komprometterande faktor i sammanhanget är att flera lokalt knutna myndigheter utsåg Örebro till Europas teckenspråkshuvudstad för fem år sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s