När förskolan anpassar sig efter barnet

På Bø Barnehage på Radøy utanför Bergen ser man inte hörselskadade barn som avvikande. I stället talar alla barnen norska och norskt teckenspråk.

Under ett och ett halvt år ett det pågått ett pilotprojekt på Bø Barnehage, där såväl personal som barn lär sig norskt teckenspråk. På förskolan går Elida som är ensam hörselskadad. Men istället för att få Elida att passa in i omgivningen har omgivningen anpassat sig till henne. På förskolan talas både norska och norskt teckenspråk. Även Elida lär sig teckenspråk, men hon gör det på samma villkor som de andra barnen. Teckenspråk har blivit det normala, inte något avvikande.

Projektet leds av Statped Vest och är ett resultat av Utdanningsdirektoratets strävan att höja det norska teckenspråkets status. Professor Patrick Kermit, som har utvärderat projektet, gillar det han sett. ”Det er et radikalt forsøk på å snu hvordan samfunnet ser på funksjonshemmede. Vi skal snu fokuset bort fra individet som ikke kan høre og mot felleskapet”, säger Patrick Kermit.

Patrick Kermit är kritisk till att man inom specialpedagogiken fokuserar på det som är avvikande hos barnen. I stället bör man betrakta barnen som flerspråkiga och se teckenspråket som en resurs. ”Det går en del flerspråklige barn i norske barnehager. La oss si at et barn snakker farsi. Om de andre barna også lærer farsi, kan vi ikke kalle dette et spesialpedagogisk tilbud”, säger Patrick Kermit till Barnehage.no.

Nu ska pilotprojektet utvärderas av Utdanningsdirektoratet och förhoppningsvis kan erfarenheterna spridas till andra förskolor.

Läs hela artikeln hos Barnehage.no.
(Uppdaterat 8.10.2015): Forskning.no har också skrivit en artikel om projektet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s