Finska riksdagen antog teckenspråkslagen

Efter många turer har en teckenspråkslag antagits av riksdagen, vilket gläder de teckenspråkiga i Finland. Lagen förväntas träda i kraft under våren 2015.

– Detta är resultatet av årtionden av opinionsbildning och visar att det finska samhället äntligen är redo att erkänna att teckenspråkiga är en språklig och kulturell grupp, säger Markku Jokinen, verksamhetsledare för det finska dövförbundet i ett pressmeddelande.

Teckenspråkslagen beskriver myndigheterna ansvar att ge information på teckenspråk. Myndigheter ska också främja de teckenspråkigas möjligheter att använda sitt språk. Lagens utformning är unik i så motto att språkbruket inte knyts till hörselgrader utan omfattar såväl döva och hörselskadade som hörande. I stället betraktas teckenspråkiga som en språk- och kulturgrupp. Lagen avser både det finska och det finlandssvenska teckenspråket.

Teckenspråkslagen är en allmän lag och därför behöver annan lagstiftning ses över enligt Grundlagsutskottet. Justitieministeriet tänker tillsätta en samarbetsgrupp så att informationsgången mellan olika aktörer säkras. Behovet av en teckenspråksdelegation ska också utredas. Grundlagsutskottet skrev i sitt betänkande att staten bör avsätta medel för revitalisering av det finlandsvenska teckenspråket redan 2016, eftersom det är ett hotat språk.

Läs pressmeddelande hos Finlands Dövas Förbund rf.
Artikel på finska hos Sveriges Television.

Uppdaterat den 22 april: Teckenspråkslagen träder i kraft den 1 maj.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s