Finsk utredning föreslår teckenspråkslag

Justitieministeriets arbetsgrupp för beredningen av en teckenspråkslag har nu lagt fram sitt betänkande. I den föreslår man ett kort allmän teckenspråkslag, att den gällande lagstiftningen ses över och att det tillsätts en särskild utredning om det finlandsvenska teckenspråkets ställning.

Enligt förslaget ska den allmänna teckenspråkslagen göra regelverket för de teckenspråkigas rättigheter tydligare. Målet är att göra myndigheter uppmärksamma på teckenspråken och de teckenspråkigas som en språklig och kulturell minoritet. Hur regelverket ska tillämpas ska framgå i lagstiftningen för de olika förvaltningsområdena. Lagförslaget presenteras i form av en regeringsproposition. Målet är att teckenspråkslagen stiftas under innevarande mandatperiod.

Den allmänna teckenspråkslagen behöver kompletteras med ändringar i gällande lagstiftning. Det gäller bland annat rättigheter till skolundervisning på sitt språk och tillgång till teckenspråkiga förskolor (barnomsorg). Även tolkningstjänstlagen behöver ses över och kompletteras med bestämmelser som rör de teckenspråkiga.

Det finlandsvenska teckenspråket är hotat. Det finns idag bara omkring 300 talare av språket, varav hälften är döva. Arbetsgruppen föreslår att en särskilt utredning tillsätts som föreslår åtgärder som är nödvändiga för att bevara och utveckla språket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s