Språkrådets omvärldsrapport 2013

Svenska Språkrådets omvärldsrapport för 2013 finns nu att läsa. Nio sidor handlar om svenskt teckenspråk.

Omvärldsrapporten är en sammanställning av viktiga händelser inom de områden som är centrala utifrån språklagens perspektiv. För det svenska teckenspråkets del handlar det bland annat om forskning om teckenspråk, litteraturens villkor, synlighet i svensk media och nordiskt språksamarbete. Behovet av att ge svensk teckenspråk status som nationellt minoritetsspråk tas också upp.

Språkrådets minoritetsspråkspris 2013 gavs till regissören Josette Bushell-Mingo som regisserat flera pjäser på teckenspråk, vilket också uppmärksammas i rapporten. Ett samarbete mellan Riksteatern och Språkrådet ägde för övrigt rum i början av 2014 i samband med Riksteaterns turné med ”När vinterns stjärnor lyser här”, som också regisserades av Josette Bushell-Mingo.

Andra viktiga språkhändelser är Språkrådets nyordlista där ordet ogooglebar fanns med – vilket det amerikanska it-bolaget Google hade synpunkter på – flerspråkighet i skolan, elevernas svenskakunskaper, språkteknologi för svenska och klarspråksarbete i förändring.

Läs Språkrådets omvärldsrapport 2013.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s