Danmark erkänner det danska teckenspråket

Den 13 maj tog danska folketinget ett historiskt beslut. Dansk teckenspråk ska ingå i danska språknämndens uppdrag. Teckenspråkiga i Danmark detta som en erkännande av det danska teckenspråket.

Beslutet var väntat, vilket vi skrivit om tidigare. I lagen som reglerar den danska språknämndens uppdrag har det gjorts tillägg vad gäller det danska teckenspråket. Ett sekretariat som arbetar med det danska teckenspråket ska inrättas och en teckenspråksnämnd bildas den 1 januari 2015. Teckenspråk finns nu representerat hos språknämnderna i Danmark, i Norge och i Sverige. I Finland och på Island finns det fristående teckenspråksnämnder som har nära samarbete med motsvarande nationella språknämnder.

Vi gläds åt lagändringen och skickar varma gratulationer till de teckenspråkiga i Danmark! I Sverige firas Teckenspråkets dag den 14 maj, vilket är i dag. I Danmark kan den 13 maj få samma funktion.

Läs mer hos Danske Døves LandsforbundDövas Tidning har intervjuat Janne Boye Niemelä, ordförande för det danska dövförbundet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s