Tvillingbarns väg till tvåspråkighet

Specialpedagogiska skolmyndigheten i Sverige har gett ut en skift om hur barn tillägnar sig svenskt teckenspråk och talad svenska.

Skriften ”Hur händer det? En studie om hur en hörande och en döv tvilling blir guidade i sitt tillägnande av tvåspråkighet, teckenspråk och talad svenska” är en svensk sammanfattning av Emilie Cramér-Wolraths dokotorsavhandling, som vi har skrivit om i en tidigare notis.

Skriften beskriver hur två tvillingbarn, en pojke och en flicka, blir tvåspråkiga i svensk teckenspråk och talad svenska. Det ena barnet är hörande och det andra barnet är dövt med ett snäckimplantat. Flickan fick sitt snäckimplantat vid tre års ålder. Forskaren har följt barnen i sju års tid och studerat det kommunikativa samspelet mellan barn och föräldrar. Barnen växer upp i en teckenspråkig familj, men språkutvecklingen sker på olika vis eftersom barnens fysiska förutsättningar är olika.

Skriften är uppdelad i fyra tematiska delar: hur barn och föräldrar delar uppmärksamhet, hur blicken används och på vilket sätt vad-och var-frågor ställs på det svenska teckenspråket. Den avslutande delen handlar om flickans väg mot tvåspråkighet.

Skriften kan hämtas hos SPSM (pdf)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s