En teckenspråkslag förbereds i Finland

Den finska regeringen har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram en allmän teckenspråkslag och se över ansvaret för de teckenspråkigas rättigheter i speciallagstiftningen.

I finska grundlagen befästs de teckenspråkigas rättigheter till sitt språk och sin kultur. Men detta skydd har inte ansetts vara tillräcklig. Även i speciallagstiftningen finns det bestämmelser om teckenspråk, men det är många gånger oklart vilket förvaltningsområde som är huvudansvarigt för dessa frågor.

Arbetsgruppen ska ta fram ett förslag till en allmän teckenspråkslag och förtydliga ansvaret i gällande speciallagstiftning. En utgångspunkt i arbetet är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Arbetsgruppen leds av direktör Kirsi Pimiä från justitieministeriets enhet för demokrati, språk och grundläggande rättigheter. Arbetet ska vara klart i april 2014.

Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson är nöjd med att arbetet nu påbörjas.
– Det är mycket viktigt att fästa uppmärksamhet vid de teckenspråkigas rättigheter och på bred front utveckla tjänster på teckenspråk. Åtgärder som riktar sig till småbarnsfostran är viktiga med tanke på språkutvecklingen hos barn som använder teckenspråk. Det finlandssvenska teckenspråket har också redan länge varit i en särskilt hotad ställning, säger Anna-Maja Henriksson.

Läs pressmeddelandet från justitieministeriet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s