Lyckat språkmöte i Akureyri

Det nordiska språkmötet i Akureyri på Island den 28-29 augusti var lyckat ur teckenspråkig synvinkel. Nätverksmötet beslutade nämligen att de nordiska språknämnderna bland annat ska prioritera arbete med teckenspråken under den närmaste tiden.

Akureyri

Temat för språkmötet var ”De nordiska språkens framtid inom informationsteknologin”. Kommunikation mellan medborgare sker i allt större utsträckning på nätet eller i mobila applikationer. Översättningstjänster, taligenkännings- och talsyntesprogram stöds för de stora språken i världen medan de mindre språken får klara sig utan detta stöd.

Det finns en risk att de stora språken tar över i den digitala världen, menar en del språkvetare. Andra menar att denna oro är överdriven då språken alltid varit små men ändå överlevt i talad interaktion mellan människor. Om intresset för att använda språken finns kommer språken att överleva. Paralleller kan dras med de tecknade språken som överlevt trots bristande stöd i skolans värld och i samhället.

Likväl behöver det göras nationella satsningar inom språkteknologin för de nordiska språken. Detta är nödvändigt eftersom den kommersiella marknaden inte intresserar sig för språk som inte kan ge tillräckliga intäkter. Vid norska och svenska Språkrådet pågår det arbete med att etablera språkbanker med fria utvecklingsresurser till programutvecklare.

Dagen innan språkmötet hölls ett nätverksmöte för representanter från de nordiska språknämnderna. Vid detta möte beslöt man att de prioriterade områdena framöver ska vara: teckenspråk, klarspråksarbete och språkteknologi. Parallellt med detta arbete sker arbete med att öka den ömsesidiga nordiska språkförståelsen. Anslaget till språksamarbetet har dock minskat, från 800 tusen till 250 tusen Dkr. Men inom Nordiska Ministerrådet pågår det diskussioner om att sätta av särskilda medel för teckenspråksnätverket. Vi håller tummarna!

Från teckenspråksnätverket deltog Tommy Lyxell, Jette Hedegaard Kristoffersen, Hjördis Haraldsdottir och Arny Gudmundsdottir.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s