Seminarium om teckenspråkskorpusar i december 2013

Nordiskt nätverk för språkvårdare i teckenspråk planerar att arrangera ett seminarium om teckenspråkskorpusar den 12-13 december 2013 i Köpenhamn.

Språkkorpusar är viktiga hjälpmedel för att öka vår förståelse om teckenspråk. Genom att studera ett naturligt språkbruk på ett systematiskt sätt får vi djupare insikter om hur teckenspråken används. Korpusar kan användas på olika sätt: inom språkforskning, i språkrådgivning, vid lexikonframställning, av nyhetsuppläsare inom teve och av teckenspråkstolkar. Behoven styr hur korpusar konstrueras, till exempel det språkliga urvalet, hur materialet transkriberas och vilka sökmöjligheter som ska finnas.

Vid detta seminarium kommer vi att ta del av olika erfarenheter av och förväntningar på teckenspråkskorpusar, vilket kan bidra till ny kunskap om hur framtida teckenspråkskorpusar kan konstrueras. Vi kommer också att diskutera hur vi inom Norden kan samarbeta kring teckenspråkskorpusar och göra det möjligt för oss att jämföra de nordiska teckenspråken.

Program och anmälningsblankett sänds ut i augusti, men redan nu kan ni notera datumet i era kalendrar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s