Svenska teckenspråket har både stärkts och försvagats under 2012

I svenska Språkrådets omvärldsanalys för 2012 beskrivs det svenska teckenspråkets ställning. Språket har både flyttat fram positioner och tappat positioner.

Under det gångna året har det svenska teckenspråket fått mer utrymme i Sveriges Televisions kanaler, vilket är positivt. Fler teckenspråkiga program visas på bra sändningstid och programmen vänder sig till en större publik än bara döva och hörselskadade. Därmed behandlas språket som vilket språk som helst. Det har också lett till att det ställs större krav på programinnehållet.

Däremot tappar språket ställning i förskolan och skolan. Färre elever får tillgång till det svenska teckenspråket. Döva och hörselskadade barn går i större utsträckning integrerade i grundskolan. Specialskolan har tappat hälften av eleverna och måste därför omorganiseras. Beslut om att lägga ner en specialskola för utvecklingsstörda döva och att flytta två specialskolor har tagits på kort tid. Det är en tidsfråga innan andra specialskolor också berörs av nedläggningsdiskussioner.

Under 2012 firade svensk teckenspråksforskning 40 år, och en döv forskare, Johanna Mesch, fick för första gången titeln docent.

Läs mer hos Språkrådet, där man också kan ladda ner rapporten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s